17:53

BÖRSEN: SEN ÅTERHÄMTNING MED FINGERPRINT I TOPP, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde i en oregelbunden tendens på onsdagen efter en sen återhämtning med stöd av uppgifter om att Donald Trump kan komma att senarelägga införandet av biltullar. Fingerprint, som släppte rapport för det första kvartalet, hade en bra dag. De ledande Europabörserna hade också en positiv utveckling om än i något större utsträckning än Stockholm.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,2 procent till 1.593 och aktier för drygt 15 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Svagast i storbolagsindexet var SCA som sänktes med knappt 1 procent. Essity och Volvo hade en bättre utveckling, båda upp cirka 1 procent.

Fingerprint Cards minskade i första kvartalet förlusten på rörelsenivå till 1,9 miljoner kronor, en stor förbättring jämfört med motsvarande kvartal i fjol då förlusten var hela 175 miljoner. Fingeravtrycksensorbolagets aktie tillhör börsens mest blankade bolag. Aktier motsvarande 8,3 procent av kapitalet var enligt Holdings blankade på onsdagen. Aktien drog uppåt med 44 procent som mest omsatta bolag på Stockholmsbörsen. Trots att Fingerprint rusat upp på börsen är det ännu en bit kvar till aktiens årshögstanotering på strax över 22:40 kronor i slutet av februari.

Nätmodehandlaren Boozt hade i första kvartalet en organisk tillväxt på drygt 29 procent och omsatte 712 miljoner kronor. Nettoresultatet försämrades dock och aktien svarade med att tappa 15 procent.

Även Addtechs rapport fick ett mycket positivt mottagande och aktien stärktes 12 procent. Teknikhandelsbolagets rörelseresultat blev 260 miljoner kronor, mot väntade 220 miljoner enligt Bloombergs analytikersnitt.

Sämre gick det för solenergibolaget Midsummer som redovisade en kraftigt minskad omsättning för det första kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal. Aktien föll 29 procent.

Lindab backade 4 procent. Creades meddelade på tisdagskvällen att de sålt 4,25 miljoner aktier i byggkomponentbolaget till en kurs på 100 kronor per aktie. Affären gjordes till en rabatt på knappt 6 procent mot tisdagens stängningskurs.

Smart Eye lyfte 12 procent efter att ha meddelat om en så kallad design win gällande två bilmodeller för massmarknaden. I en intervju med Direkt uppgav Smart Eyes vd Martin Krantz att han ser en snabbare utveckling än väntat inom bilindustrin.

Spelutvecklaren Paradox steg 2 procent efter att ha fått en köprekommendation av Carnegie.

Skistars mångårige vd Mats Årjes kommer att lämna bolaget, sannolikt under hösten 2019, för att i stället fokusera på kampanjen för OS 2026. Börsen tog beskedet med fattning och Skistaraktien sjönk 1 procent.

Bactiguard avancerade nästan 6 procent. Flera insynspersoner och ledande befattningshavare har köpt aktier i bolaget efter publiceringen av delårsrapporten den 10 maj.

Oasmia meddelade att bolaget senarelägger sin bokslutskommuniké, på grund av den genomlysning av företaget som initierats av den nya styrelse som tillträdde under våren. Aktien backade cirka 9 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 15 maj

image

Källa: InfrontMagnus Bernet +46 8 5191 7953
Nyhetsbyrån Direkt