15:42

STORBRIT: DUP HOTAR FÄLLA REGERINGEN, MEN KOMPROMISS MÖJLIG

STOCKHOLM (Direkt) Om Storbritanniens premiärminister Theresa May bryter sitt löfte till det nordirländska stödpartiet DUP kommer de inte att ha något annat val än att rösta emot henne.

Det sade DUP-ledamoten Sammy Wilson på torsdagen, enligt Reuters. DUP har tio parlamentsledamöter som stödjer regeringen.

DUP har sagt att deras "röda linje" är att det inte kan bli något brexitavtal som delar Nordirland från resten av Storbritannien.

Sammy Wilson sade att han hoppas att DUP inte ska behöva utnyttja hotet och rösta emot regeringens budget, men att det är deras skyldighet att varna dem.

Om regeringen lever upp till sina löften då är det inga problem, men om inte är det en lämplig reaktion att rösta emot budgeten, enligt Wilson.

Han sade att om budgeten faller ska DUP diskutera huruvida de kommer att rösta emot Mays regering om det blir en förtroendeomröstning.

Wilson sade att han skulle föredra att Theresa May fortsätter att göra sitt jobb och håller sina löften till DUP och att han anser att EU:s hållning beträffande Nordirland är ett straff för brexit.

Han föreslog att det ska finnas tullkontroller mellan Nordirland och Irland, men inte vid gränsen.

Sammy Wilson sade att han inte tror att May måste välja mellan ett avtal med EU och att hålla kvar stödet från DUP.Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt