Nyhetsbyrån Direkt 17:30

BILLERUD: PRODUKTIONSPROBLEM VÄNTAS TA UT SIN RÄTT - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Direkt) Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs väntas ha ökat sin omsättning med 3,1 procent till 5,6 miljarder kronor i kvartalet, men det justerade rörelseresultatet väntas ha minskat 7 procent till 486 miljoner kronor.

Det framgår av SME Direkts konsensus. Minskningen innebär att förpackningstillverkarens underliggande rörelsemarginal väntas ha krympt ihop från 9,6 till 8,7 procent.

Bakomliggande orsak i en annars stark marknad är det stora haveri i bolagets kokare av halvkemisk massa i Gruvöns massabruk som tillkännagavs den 16 maj. Konsekvensen var att fluting, det vågiga skiktet i wellpapp, inte kunde tillverkas.

Aktien backade cirka 6 procent på två dagar, men en vecka senare var produktionen i gång igen, och bolaget uppskattade att haveriet kostade 25 miljoner kronor efter försäkringsersättning, cirka 0,6 procent av årets väntade rörelseresultat.

Aktien har dock inte helt återhämtat sig till nivåerna före haveriet, och Pareto tror att investerarna kommer att fortsätta gå på tårna kring Grums:

"Vi väntar oss att marknaden kommer att vara försiktig tills vi ser att allt verkligen är löst", skrev analyshuset i en förhandskommentar den 11 juli.

Pareto tilltalas dock av Billerud Korsnäs långsiktiga utsikter, och ser positivt på den investering i just Gruvön på 5,7 miljarder kronor som aviserades i vintras.

Investeringen, som avser en kartongmaskin, är den största i bolagets historia och var ett av flera skäl till en köprekommendation från Goldman Sachs när bolaget initierade bevakning av Billerud Korsnäs i början av juli.

Bland övriga punkter inför rapporten kan nämnas hur hamnstrejken i Göteborg påverkar bolaget - Pareto spår högre kostnader under både andra och tredje kvartalet på grund av den - och hur det förlängda underhållsstoppet vid Rockhammarsbruket påverkat koncernens inköp av material. Dessutom finns högre träkostnader som ett potentiellt orosmoln.

Billerud Korsnäs rapport publiceras tisdag 18 juli klockan 7, med efterföljande webbsänd rapportpresentation klockan 10.Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt