17:27

INTRUM: BEKRÄFTAR INTESA-BUD, NETTOINVESTERING 670 MLN EUR

STOCKHOLM (Direkt) Kredithanteringsbolaget Intrum har lämnat ett bindande bud till den italienska banken Intesa Sanpaolo rörande skapande av en gemensam serviceplattform för hantering av förfallna fodringar (NPL). Intrum kommer att nettoinvestera 670 miljoner euro om budet går igenom.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet är avhängigt styrelsegodkännande från Intesa Sanpaolo. Godtas budet kommer Intrum och Intesa Sanpaolo etablera en tjänsteplattform för hantering av förfallna fodringar på den italienska marknaden.

Intrum kommer i så fall att äga 51 procent av den gemensamma tjänsteplattformen. Inom denna skulle en sammanslagning av Intesa Sanpaolos verksamhet för hantering av förfallna lån och Intrums alla verksamheter i Italien att ske.

Planen är vidare att Intrum, tillsammans med en medinvesterare, förvärvar 51 procent av en portfölj med förfallna lån som ska avyttras från Intesa Sanpaolo. Denna portfölj kommer att ägas av ett nyinrättat värdepapperiseringsbolag (så kallad SPV). Intrums andel i SPV:n kommer att vara 80 procent av de 51 procentenheterna.

Transaktionerna reflekterar en övergripande värdering om cirka 3,6 miljarder euro för både tjänsteplattformen och NPL-portföljen, framgår vidare.

Intrum kommer att göra en förskottsbetalning på 156 miljoner euro i slutet av april medan resterande betalning sker i samband med stängning av transaktionen.

Affären, som kräver tillstånd från berörda myndigheter, förväntas om den går igenom äga rum i slutet av 2018.Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse
Nyhetsbyrån Direkt