21:06

HNA: AKTIER FÖR 255 MDR KR HANDELSSTOPPADE - I ÖVER SJU VECKOR

STOCKHOLM (Direkt) Den kinesiska koncernen HNA, som ofta fått symbolisera utvecklingen mot accelererande skuldsättning för kinesiska företag, har nu utmärkt sig på ännu ett sätt. Av HNA:s olika börsnoterade enheter är inte mindre än sju stycken handelsstoppade för närvarande, skriver Bloomberg News.

De sju stoppade HNA-enheterna har nu haft handeln med sina respektive aktier stoppad i över sju veckors tid. Handelsstoppen omfattar aktier för motsvarande cirka 255 miljarder kronor, och har förhindrat mindre aktieägare att sälja under en period som präglats av växande finansiell stress för konglomeratet, som är verksamt främst inom flygbranschen och hotell.

"Aktien är inte tänkt att vara kvar i vår portfölj längre, men vi sitter fast med den", säger Zhao Danian, förvaltare vid Everbright Pramerica i Shanghai, till nyhetsbyrån.

HNA:s olika enheter har samtliga hänvisat till "betydande" omstruktureringar som orsak till handelsstoppen, men vissa analytiker tror att det kan finnas andra motiv.

"Jag misstänker att det här har gjorts för att hindra framtvingad likvidation av långivare", säger Victor Shis, professor i politisk ekonomi vid University of California San Diego och specialiserad på Kinas finansindustri.

I ett mejlat svar till Bloomberg skriver HNA att det har "robusta" kassaflöden, och stöd från en lång rad inhemska och internationella långivare.David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt