21:01

POWELL: "MYCKET KRAFTFULL" FRAMÅTBLICKANDE GUIDNING

STOCKHOLM (Direkt) Hushållskonsumtionen har vänt upp från låga nivåer under andra kvartalet och har nu återhämtat tre fjärdedelar av det tidigare fallet. Det syns också tecken på förbättring i företagens investeringar och sysselsättningen har återhämtat omkring hälften av det tidigare fallet. Som helhet ligger dock den ekonomiska aktiviteten klart under nivåerna före pandemin

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han hänvisade också till viktiga förändringar i pressmeddelandet i samband med räntebeskedet, och då främst att kommittén nu räknar med att hålla räntan på nuvarande nivå tills inflationen har nått 2 procent "och är på väg att måttligt överstiga 2 procent under en tid". Han sade också att Fed inte ser hög sysselsättning som en orosfaktor för penningpolitiken.

Jerome Powell sade att FOMC nu har gett en "mycket kraftfull" framåtblickande guidning om att policyn kommer att vara ackommoderande till dess att den ekonomiska återhämtningen har kommit en lång väg.

Han upprepade vidare att ekonomin sannolikt behöver ytterligare finanspolitiskt stöd, det är ännu omkring 11 miljoner personer som har förlorat jobbet på grund av pandemin, och många av dessa jobb har varit i branscher som nu har det svårt.

På en fråga om vad Fed nu avser med målet full sysselsättning svarade Powell att det inte är ett mål som kan siffersättas på samma sätt som ett inflationsmål, men det inkluderar låg arbetslöshet och högt arbetskraftsdeltagande.

Angående budskapet om att inflationen ska "måttligt överstiga 2 procent" en tid ville Fedchefen inte ange någon specifik nivå, men han tror att budskapet har gått fram om att Fed vill att inflationen i genomsnitt ska vara 2 procent.Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt