16:31

RÄNTOR/VALUTOR: SVAGARE EURO, AVVAKTAN INFÖR RÄNTEBESKED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna visade en blandad utveckling på onsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter ned medan USA-räntorna planat ut på högre nivåer. Euron tappade.

ECB har möte denna vecka och Federal Reserve och Bank of Japan nästa vecka. Nya stimulanser är att vänta, åtminstone från ECB och Fed, vilket bidragit till en generell börsuppgång och indirekt högre räntor.

Tisdagens ränteuppgång fick skjuts av en rapport från MNI om att ECB kan komma att senarelägga QE-programmet och i stället knyta det till inkommande data.

ECB väntas stimulera men frågan är hur mycket. I Reuters prognosenkät spår en klar majoritet att ECB sänker med 10 punkter, medan cirka en fjärdedel spår 20 punkter. Fyra av fem spår att ECB drar i gång ett förnyat QE-program och att det kan landa på nettoköp om 30 miljarder euro per månad.

Men det råder delade meningar inom rådet om nyttan av nya tillgångsköp, och raden av lite mer hökaktiga kommentarer har fått marknaden att dämpa sina förväntningar något.

Trots detta har euron tappat nästan 0,5 procent mot dollarn på onsdagen.

"Euron har gått relativt bra på sistone. Det har att göra med det faktum att vi har sett en del motstånd från vissa ledamöter om ett QE-program. Men jag tror förväntningarna ändå är relativt högt ställda", sade Thu Lan Nguyen på Commerzbank till Reuters.

På medellång sikt tror hon euron tappar mot dollarn när investerare vaknar upp till verkligheten att ECB har mindre utrymme än Fed att stimulera.

Återkommande uppgifter om att Tyskland skulle vara redo att släppa skuldbromsen för investeringar i infrastruktur och klimatåtgärder har också bidragit till ränteuppgången.

Förbundskansler Angela Merkel sade på tisdagen att de håller fast vid målet om en balanserad budget. Finansminister Olaf Scholz sade samtidigt att de har "många miljarder euro" att pumpa in i ekonomin om det blir en betydande nedgång.

Valet av italienaren Paolo Gentiloni, tidigare premiärminister, som ny ekonomikommissionär i EU har också på marginalen tolkats som en öppning för lite mer expansiv policy.

På lördagen ska EU:s finansministrar diskutera bland annat budgetreglerna. Enligt ett dokument som Reuters tagit del av inför mötet så kan det bli fråga om att lägga ökad tonvikt på den stabiliserande rollen för finanspolitiken, från att tidigare mest betonat uthållighet.

Italienska räntor sjönk 2-4 punkter på onsdagen. Premiärminister Giuseppe Conte sade att de vill sänka sin stora statsskuld genom att lyfta tillväxten och investeringarna.

Även USA-räntorna är klart upp den senaste veckan, medan den tioåriga statsobligationen nästan 30 punkter högre. Omfattande emissioner på tisdagen bidrog till uppgången.

På handelsområdet inväntas de förnyade samtalen mellan USA och Kina. Avsaknaden av nya hot kan i sig tolkas positivt.

Kinas handelsdepartement uppgav på onsdagen att 16 produktertyper ska undantas från de höjda tullarna på amerikanska varor från den 17 september, vilket är ett svar på USA:s höjda tullar.

"Det kan ses som vänlig gest mot USA inför samtalen i oktober men är troligen mer av ett medel att stötta ekonomin. Det finns fortsatt mycket osäkerhet inför samtalen och att undanta 16 varor ändrar inte Kinas hållning", skrev Iris Pang på ING i en kommentar enligt Reuters.

Data på onsdagen visade att producentpriserna steg 0,1 procent i augusti, väntat var oförändrade priser. Kärn-PPI steg också mer än väntat.

USA-räntorna har fortsatt upp med den tioåriga statsobligationen på 1,75 procent. På fem dagar handlar det om 30 punkter.

Federal Reserve har räntemöte nästa vecka och väntas då sänka med 25 punkter.

USA:s president Donald Trump bjöd på Twitter på en ny tirad mot Fed, som han vill ska sänka räntan "ner till noll, eller lägre". Han tillade att USA då kan börja refinansiera statsskulden, med lägre räntekostnader och längre löptid.

Pundet har gått sidledes. Parlamentet har stängt, även om domstolar just nu prövar om det lagliga i den påtvingade stängningen. Nästa formella hållpunkter blir när det öppnar igen den 14 oktober och därefter EU-toppmötet 17-18 oktober.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att det fortsatt finns alla chanser att få till en ordnad brexit och att den tyska regeringen ska göra allt den kan för att göra det möjligt.

"Men jag säger också att vi är redo för en oordnad brexit", sade hon inför parlamentet enligt Reuters.

Svenska räntor steg 1-2 punkter medan kronan stärktes mot euron men tappade något mot dollarn. Mot euron har kronan mer än återtagit det initiala tappet om 10 öre i spåren av tisdagens kalldusch från augusti-KPI.Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt