06:27

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTORNA SVAGT NER, DOLLARN STABIL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna fortsatte nedåt på onsdagen efter oväntade nedgångar i industriproduktion och detaljhandel samtidigt som dollarn tyngdes. Tidigare på dagen kom även statistik från Kina som tydde på en avmattning för samma sektorer.

Kombinationen bidrog till att öka investerares efterfrågan på räntepapper.

En del analytiker tror att denna trend kan hålla i sig så länge handelsspänningar och ojämna ekonomiska data håller mer riskfyllda tillgångar under press.

"Handel är ojämförligt den mer dominerande storyn just nu, men försäljningen bör inte gå omärkt förbi inför sentimentdata för hushållen senare i veckan. Många ser detaljhandeln som en nyckelsiffra för ekonomin", så ytterligare svaghet på den fronten skulle kunna ge pessimistiska investerare "mer att sätta tänderna i", sade Mike Loewengart, vice-chef för investeringsstrateg på E*Trade, till Wall Street Journal.

Thomas Barkin, Fed-chef i Richmond, sade på onsdagskvällen att den direkta påverkan från högre USA-tullar på kinesisk import är "relativt begränsad och relativt känd".

Den verkliga utmaningen är, enligt Barkin, "påverkan av en signifikant handelshändelse på företagens förtroende, och det är det som jag bevakar noga".

Han noterade att USA-statistik över produktion och tillverkning var "svag", vilket den varit de senaste månaderna.

"Tillverkningen har kämpat de senaste sex månaderna. En del av det beror på följdkonsekvenser av tidigare lageruppbyggnad. En del av det kan vara handel", sade Barkin.

Han sade samtidigt att detaljhandelsutfallet inte var så bra som han hoppats på och därför kommer han att följa det noga.

"Fundamenta för hushållens konsumtion är fortsatt rätt bra. Människor har jobb, människor har besparingar och kreditmarknaderna är öppna", sade han.

I torsdagens asiatiska handel handlas de amerikanska räntorna stabila, med den tioåriga räntan 1 punkt ned till 2,37 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras amerikansk data som bostadsbyggande, Philadelphia Fed index och veckostatistiken över antalet nya arbetslösa.

Asiatiska börser pekade inledningsvis nedåt på torsdagen, men kinesiska börser vände senare uppåt, samtidigt som Japans Topix-index fortsatt var ned 0,6 procent, japanska räntor rörde sig knappt och yenen var stabil mot dollarn.

Reuters rapporterade att Japans regering överväger att revidera ned den ekonomiska bedömningen i sin månadsrapport för maj, med hänvisning till källor. Det allt intensivare handelskriget mellan USA och Kina tar ut sin rätt på de japanska företagens export och produktion, enligt källan.

Statistik kinesiska bostadspriser i april visade att dessa steg med totalt 11,4 procent i årstakt i april, efter en uppgång med 10,6 procent månaden före.

På månadsbasis steg priserna 0,6 procent, samma takt som månaden före.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 109:50 mot yenen, oförändrat i går eftermiddag, medan euron är stabil strax över 1:12.

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och drygt 1 öre svagare mot euron.

På den europeiska makroagendan finns i dag, fransk arbetslöshet, KPI från Österrike och handelsbalansen i euroområdet. Dessutom träffas euroländernas finansministrar. och eurogruppsmöte.

Här hemma publicerar SCB industrins lager, riksdagen svarar statsministern på frågor och Svenskt Näringsliv håller ett seminarium om lönens inverkan på Sveriges konkurrenskraft.               torsdag kl 6.25 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 9:6041 (9:5872) EUR/USD 1:1208 (1:1210)
EUR/SEK 10:7649 (10:7499) USD/JPY 109:50 (109:50)
Jp obl 2 -0,17 (-0,17) Jp obl 10 -0,06 (-0,06)
Ty obl 2 -0,66 (-0,67) Ty obl 10 -0,10 (-0,11)
US obl 2 2,16 (2,17) US obl 10 2,37 (2,38)


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt