16:35

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NED, STÄRKT USD, SVENSK REGERING PÅ VÄG

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjönk, med tyska räntor 2-3 punkter ned, och börserna vände till minus på fredagen, samtidigt som dollarn stärktes.

Den brittiska industriproduktionen visade en nedgång på 0,4 procent under november jämfört med oktober, under väntade +0,2 procent. Tidigare har industriproduktionen i såväl Tyskland, Frankrike, Italien som Spanien samtliga kommit in sämre än redan lågt ställda förväntningar.

"Detta indikerar att nästa veckas utfall för den samlade industriproduktionen i euroområdet sannolikt visar en nedgång med 1,5 procent, vilket mycket troligt resulterar i ännu ett dämpat kvartal för industriproduktionen", skrev Oxford Economics i en kommentar.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade att en inbromsning inte är detsamma som en nedgång, men betonade samtidigt raden av risker och efter det avslutade QE-programmet ser han inga skäl att skynda in i nästa steg.

"Vi behöver inte ge någon ny indikation om tidtabellen eller storleken mellan nu och i vår, då vi kommer att förfina ordningen beroende på ekonomiska data", sade han enligt Bloomberg News.

Kollegan Ewald Nowotny räknar heller inte med några stora policyförändringar den närmaste framtiden, medan Jozef Makuch noterade att euroområdets tillväxt bromsar in och att indikatorer trendar nedåt, men att ECB fortsatt har alla instrument på bordet vid behov.

Vad gäller det generella risksentimentet råder fortsatt försiktig optimism om handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Enligt Bloomberg News ska en delegation med Kinas vice premiärminister Liu He i spetsen resa till USA den 30-31 januari för fortsatta samtal.

Däremot fortsätter shutdown, nedstängningen av delar av den statliga verksamheten i USA, och kommer på lördagen att sätta nytt rekord med 22 dagar.

Denna fråga har ännu inte satt så mycket avtryck på marknaden men kan komma att göra det framöver, dels då det alltmer börjar påverka olika verksamheter och konsumtionen, dels då det är olycksbådande inför den större och viktigare frågan om skuldtaket som åter blir aktuell fram emot mars.

Donald Trump sade på torsdagen att han "högst troligt" kommer att utlysa nationellt nödläge gällande landets södra gräns om hans administration inte kan nå ett avtal med kongressen om finansiering av muren mot Mexiko. Därmed skulle medel kunna tas från annat håll, i stället för de 5,7 miljarder dollar som kongressen sagt nej till.

USA-räntorna sjönk på fredagen med den tioåriga statsobligationen 4 punkter ned till 2,70 procent. Dollarn stärktes samtidigt under eftermiddagen till 108:50 mot yenen och 1:1470 mot euron. Sett till hela veckan är däremot dollarindex fortsatt 0,5 procent ned.

Fokus på fredagen låg på USA-KPI, som kom in som väntat och marknadsreaktionen blev därmed begränsad. KPI sjönk 0,1 procent i december från föregående månad medan inflationstakten sjönk till 1,9 från 2,2 procent. Kärninflationen låg samtidigt kvar på 2,2 procent.

"Fed kommer att ta detta som ytterligare ett bevis för att pristrycket byggs upp långsammare än vad en del hade befarat baserat på den starka tillväxten och stramare arbetsmarknad. Det tycks definitivt berättiga Feds budskap om att vara mer tålmodigt vad gäller räntehöjningarna", sade James McCann på Aberdeen Standard Investments till Reuters.

Generellt har fortsatt mjuka signaler från Fed-ledamöter tyngt dollarn. Fed-chefen Jerome Powell upprepade på torsdagen budskapet om att Fed har möjligheten att vara "tålmodiga och flexibla" medan de iakttar hur ekonomin utvecklas.

Vice-chefen Richard Clarida gick på samma linje men tillförde en nyans då han sade att Fed bör vara redo att anpassa penningpolitiken om motvindarna mot ekonomin från de finansiella marknaderna eller från den globala tillväxten visar sig vara ihålliga.

Han betonade att penningpolitiken inte befinner sig på någon förutbestämd bana, och att detta också gäller för nedtrappningen av balansräkningen. Fed har råd att vara tålmodig givet hur inflation och inflationsförväntningar utvecklas.

Pundet stärktes netto något på uppgifter i Evening Standard om att regeringen är redo att senarelägga brexit till bortom den 29 mars eftersom tiden för lagstiftning är för knapp.

Svenska räntor sjönk 1-3 punkter medan kronan sammantaget tappade 5 öre till 8:93 mot dollarn och 2 öre till 10:24 mot euron.

Kronan fick en kortvarig skjuts på 2-3 öre av uppgifterna att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet nu är överens om en plattform för samarbete på 73 punkter som bland annat berör arbetsrätt, hyresreglering och familjeåterförening.

Centerledaren Annie Lööf konstaterade vid en pressträff att de tar ansvar för Sverige och att plattformens omfattande liberala borgerliga förslag gör att C-partistyrelsen och riksdagsgrupp rekommenderar att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i nästa vecka.

Uppgörelsen ska nu godkännas av C-partirådet på lördagen och Liberalernas partiråd på söndagen.Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt