17:15

KRISTERSSON (M): C SPRÄCKER ALLIANSEN OM DE SLÄPPER FRAM LÖFVEN

STOCKHOLM (Direkt) Om Centerpartiet och Liberalerna bidrar till att Stefan Löfven blir ny statsminister finns inte Alliansen längre på nationell nivå.

Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, vid en pressträff på fredagen, efter att Centerpartiets Annie Lööf meddelat att hennes parti kommer att släppa fram Stefan Löfven som ny statsminister.

"Centerpartiet har valt att bli stödhjul åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet… Jag beklagar det djupt om det blir på det sättet", sade han.

Enligt Kristersson vore också "riktigt sorgligt" för alla borgerliga väljare som röstade på något alliansparti för att få en ny regering och en ny politik.

Han noterade att Centerpartiet väldigt pådrivande när Alliansen grundades, "utan dem hade det inte gått", men om dagens besked blir verklighet "spräcker de Alliansen på nationell nivå".

"Det skulle få stora konsekvenser för allt nationellt arbete", sade Kristersson.

Han sade att Centern nu "byter ut en gemensam framtid mot ren politisk kohandel" och skulle föra tillbaka partiet till 1990-talet (då Centern samarbetade med Socialdemokraterna).

"Centern och Liberalerna riskerar att göra ett historiskt misstag… det riskerar decennier av politiskt arbete", sade han.

Moderatledarna konstaterade att det dessutom blir en regering som behöver Vänsterpartiet för att kunna tillträda…"en sån regering kommer inte långsiktigt klara av att driva en borgerlig politik", det gör bara en borgerlig regering.

"Politik handlar i grund och botten om värderingar, inte om kohandel", sade Kristersson.

Han sade vidare att dagens beslut är "dåligt för Sverige", eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartierna under fyra år inte har klarat av att ta itu med Sveriges problem och nu ska de få en ny chans.

"Att betala människor för att inte jobba är en klassisk rödgrön politik", sade han.

Kristersson betonade att dagens besked "inte en millimeter" ändrar hans stöd för alla människor som arbetar runt om i landet, de ska inte drabbas av nationella misstag, det är de som förändrar Sverige på riktigt.

Han tackade speciellt Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor för deras stöd, men slog fast att det inte kommer att bli något nytt konservativt block tillsammans med Sverigedemokraterna.Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt