21:14

BÖRS: NORDEN NETTOKÖPARE, FÖRSTA GÅNGEN PÅ 10 ÅR - DI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den trend där Norden har varit nettosäljare av bolag har nu brutits, efter att ha pågått i ett decennium.

Det skriver Dagens Industri, som refererar till Lars Ingemarsson, chef för Citis nordiska investmentbank.

Förra året blev ett bra år för bolagsaffärer i Norden. Det samlade värdet av alla förvärv och fusioner under 2020 uppgick till nästan 900 miljarder kronor, eller 108 miljarder dollar, enligt Dagens Industri.

Dock stack det fjärde kvartalet ut.

"Fjärde kvartalet var fantastiskt starkt, med 60 miljarder dollar. Annualiserat blir det 240 miljarder dollar, vilket är mer än dubbelt så stort som den normala aktivitetsnivån", enligt Lars Ingemarsson.

Som resultat av alla förvärv och fusioner under 2020 bröts trenden att fler nordiska bolag blir förvärvade av aktörer utanför Norden än tvärtom. Nu är Norden i stället en nettoköpare.

"Det är ett tydligt trendbrott – klassiska strategiska förvärv av stora företag har kommit tillbaka under 2020, vilket jag tycker är positivt. I en allt mer global marknad är det viktigt att flytta fram positionerna när man kan", menar Lars Ingemarsson.

Anledningen till skiftet är bland annat extremt låga räntor och begränsad organisk tillväxt. Ytterligare en är att de nordiska börserna har gått väldigt starkt under 2020, vilket ökar värderingarna för bolag.

"Det sammanfaller med att ovanligt många förvärv har betalats med egna aktier", skriver Dagens Industri.Casper Siren +46 8 5191 7910
Nyhetsbyrån Direkt