09:19

BREMAN: FULLT MÖJLIGT MED NYA VERKTYG, SOM YCC/HELIKOPTERPENGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Givet att räntorna globalt sett är låga ser Riksbanken att finanspolitiken framöver kommer att bli allt viktigare när det gäller att hantera lågkonjunkturer. Och redan nu behövs en diskussion om hur vi skapar bästa beredskap mot nya kriser genom ett gott samspel mellan finans- och penningpolitik.

Det sade vice riksbankschefen Anna Breman på tisdagen, enligt ett förskrivet anförande.

"Vi behöver också undersöka hur penningpolitikens gränsdragning gentemot finanspolitiken ska se ut", fortsatte hon.

Breman framhöll att detta blir extra viktigt för överväganden om hur den penningpolitiska verktygslådan kan utvidgas för att på så sätt skapa mer handlingsutrymme för att motverka lågkonjunkturer och upprätthålla prisstabiliteten.

Hon tycker att Riksbanken har lyckats tänka i nya banor under krisen och använda nya verktyg som värdepappersköp av olika slag.

"Och jag menar att det är fullt möjligt att utöka verktygslådan ytterligare", sade Anna Breman.

Hon diskuterade fyra olika verktyg som Riksbanken ännu inte använt sig av men som florerar i den internationella debatten: mycket negativa räntor, dubbla räntor, yield curve control (YCC) och helikopterpengar.

Om mer penningpolitisk stimulans skulle behövas på kort sikt är de verktyg Anna Breman ser framför sig i första hand negativ reporänta och utökade kvantitativa lättnader.

"Men inget av de verktyg jag har diskuterat idag kan uteslutas, förutsatt att de är legala", framhöll Breman.Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt