14:14

USA: VECKODATA ARBETSLÖSA TYDLIG BILD AV VIRUS-FÖRÖDELSE - CE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Uppgången i antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan, till 3.283.000 från 282.000 veckan före, är en tydlig illustration av omfattningen på den ekonomiska förödelse som coronaviruset har orsakat i USA. Antalet nyanmälda har tidigare aldrig överstigit 700.000.

Det skriver Capital Economics i en snabbkommentar på veckostatistiken.

Ekonomerna påpekar samtidigt att det finns goda skäl att tro att den hårda belastningen på kontoren som hanterar ansökningarna kan betyda att den verkliga utvecklingen kan vara ännu värre än vad statistiken nu visar.

De tillägger att baserat enbart på historiska samband mellan nyanmälda arbetslösa och arbetslöshetsnivån antyder 3.283.000 nyanmälda arbetslösa en arbetslöshetsnivå någonstans mellan 30 och 40 procent.

"Vi påstår inte att (arbetslösheten) kommer att stiga till dessa nivåer, men vi blir överraskade om den inte överstiger 10 procent i maj, om inte i april", skriver Capital Economics.

Ekonomerna räknar med att arbetslöshetsnivån sedan kommer att sjunka tillbaka "signifikant" när antalet virussmittade sjunker, men hela försämringen kommer inte att reverseras

"Arbetslösheten kan bli förhöjd under flera år", skriver ekonomerna.Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt