14:31

VIRUS: SVERIGE SER UT HA GÅTT IN I FAS SNABBT FLER FALL - FHM

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I Sverige börjar det nu se ut som att vi har kommit in i den fas när det börjar gå ganska snabbt uppåt i antalet smittade av coronaviruset. Vi får se hur det går de närmaste dagarna.

Det sade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens på torsdagen.

Han sade att antalet smittade tyvärr också har ökat ganska snabbt bland äldregruppen och de blir en större andel av alla fall. Vi har nu nästan 3.000 bekräftade fall av smittade i Sverige, med 66 dödsfall, och en ökad press på intensivvårdsavdelningarna.

"Detta är en ögonblicksbild, den kommer att ha ändrat sig när vi lämnar detta rummet, det är ingen motstridighet i det", sade Tegnell.

Han noterade att det i Stockholm har varit några dagar med ordentlig ökning, och pressen på sjukvården är "ganska ordentlig".

"Stockholm kan vara på dag noll, men vi är inte säkra än. Vi håller koll så noga vi kan", sade Tegnell.

Han sade vidare att vi kan komma in i en situation där ett område i landet behöver sättas i karantän, men att vi inte är där i dag.

I världen fortsätter antalet fall av coronasmittade också att bli fler, fortsatt med flest nya fall i Europa, men antalet i USA ökar snabbt.

Hittills har drygt 20.000 människor dött i världen till följd av coronaviruset, och antalet bekräftat smittade uppgår till drygt 480.000 personer.

"Men detta är bara en indikation, toppen av ett isberg", betonade Anders Tegnell.Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt