06:00

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ ONSDAGEN

kl 8.00: Tyskland: BNP (prel) 2 kv

Tysk BNP-tillväxt har haft ett tufft första halvår. Den tyska ekonomin har lidit av den globala konjunkturavmattningen, vilket drivit den stora exportsektorn till randen av recession. Analytikerna förväntar sig att en utveckling om -0,1% q/q, och -0,4% y/y.

Nordea belyser dock i ett marknadsbrev att den tyngda industrin delvis stöttas av en välmående byggsektor och en tjänstesektor som visar fortsatt motstånd mot avmattningen.


kl 9.30: SCB: KPI juli

KPIF-inflationen väntas fortsatta att dämpas, när tidigare oljeprisuppgångar faller ur och med en ny mätmetod för tandvårdskostnader som drar ned inflationen i juli, när tandvårdsbidraget fylls på. Enligt Infront Datas enkät väntas KPIF-inflationen sjunka till 1,4% i juli från 1,7% i juni. Exklusive energi väntas inflationen sjunka från närmare tvåårshögsta 1,9% i juni till 1,7%.

KPIF-inflationen skulle i så fall vara en tiondel högre än Riksbankens prognos på 1,3%, samma sak för KPIF ex energi.

Analytiker påpekar dock att detta nog blir en tillfällig lättnad för Riksbanken eftersom mycket talar för att inflationen kommer att fortsätta sjunka framöver.


kl 10.30: Storbritannien: KPI juli

Den brittiska KPI-inflationstakten har sjunkit gradvis från +3,0% i början av förra året till 1,8% som lägst. KPI-inflationen för juni noterades till 2,0%, och förväntas för juli återigen sjunka tillbaka något, till 1,9%.


kl 11.00: EMU: BNP (prel) 2 kv

Förväntningarna för euroområdets BNP utveckling är fortsatt lågt ställda, efter det första estimatet som visade på en utveckling om +0,2% q/q och +1,1 y/y. Analytiker förväntar sig att detta står sig i denna andra beräkning.

Förväntningarna för nästa års utveckling har efter den senaste tidens statistikbesvikelser fortsatt att revideras ned, vilket lyft förväntningarna på att ECB vid sitt septembermöte kommer lansera ett nytt omfattande stimulanspaket.Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt