17:57

NORDEN: LUNDBECK HÄMTADE SIG EFTER RAS, VINX30 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) De flesta Nordenbörserna backade något på onsdagen, med undantag för OBX i Oslo, som avancerade. Det regionala samlingsindexet Nordic Vinx 30 slutade dagen oförändrat på 990 och här var det idel norskt bland vinnarna: Statoil, DNB och Telenor steg med mellan 1 och 1,5 procent. OBX som helhet handlades upp 0,8 procent.

Finländska H25-indexet var ned 0,3 procent till 3.944. Outokumpu tappade hela 3,2 procent men även UPM-Kymmene föll med 2 procent och Outotec med 1,3 procent. På plusssidan i Helsingfors fanns Cargotec och Tieto, som båda avancerade 0,9 procent.

I Danmark hämtade sig Lundbeck något efter tisdagens våldsamma ras på 16 procent. Uppgången nu blev drygt 3 procent.

"Det är som om marknaden har tagit en andhämtningspaus. Vi har stigit fint på att orkanen Irma inte blev så farlig som befarat, plus att det inte har kommit någon respons från Nordkorea på de sanktioner som införts. Det har lyft marknaden, men vi är lite i ett vakuum", säger den seniore aktierådgivaren Martin Munk på Jyske Bank till Ritzau Finans.

Bland de tyngst fallande aktierna fanns AP Möller-Maersk och Vestas, som föll 2,6 respektive 1,6 procent till 12.150 danska kronor och 559:50 kronor.

Oslobörsen klättrade vidare till en ny toppnotering på onsdagen. Norwegian Air Shuttle fanns bland de aktier som stärktes mest, sedan bolaget meddelat marknaden om ett så kallat "feeder"-avtal med Easyjet på Gatwick i London. Avtalet är en del av Easyjets nya koncept "Worldwide by Easyjet", som ska koppla samman Easyjet, Norwegian och Westjet.

"Avtalet borde bidra till att förbättra kabinfaktorn på Norwegians långdistansrutter, och därmed göra det möjligt att ta ut högre biljettpriser och öka vinsten", skrev Paareto i en kommentar till nyheten.David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt