15:29

VALUTA: KRONAN KOMMER FÖRSVAGAS SENARE I ÅR – DANSKE BANK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska kronan har stärkts på sistone, ned mot 10 mot euron. Snarare än att gå under 10 lär kronan försvagas senare i år.

Det säger Danske Banks valutaanalytiker Stefan Mellin till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi tror snarare på en försvagning under andra halvåret än att kronan går under 10 mot euron", säger han.

En viktig anledning till den prognosen är att den svenska inflationen redan toppat och nu väntas sjunka tillbaka snabbt igen.

"Den svenska inflationen är redan på väg nedåt och vi tror att den kommer att fortsätta ned ganska brant de närmaste månaderna. En tydligt dämpad inflationstakt talar i sin tur för att inflationsförväntningarna också kommer att sjunka igen, vilket kommer att ge Riksbanken huvudvärk framöver", säger Stefan Mellin.

Han noterar att vice riksbankschef Per Jansson var ute för ett par veckor sedan och sade att han helst skulle föredra om kronan inte går under just 10 mot euron.

"Det är anmärkningsvärt att han nämnde en specifik nivå, men vi ser att den importerade inflationen dämpats på sistone, där kronan är en viktig bidragande orsak, så man kan förstå att Per Jansson är bekymrad. Här och nu har Riksbanken återvunnit förtroendet, med stigande inflationsförväntningar på sistone, men risken för Riksbanken är att det kommer att se betydligt sämre ut om några månader", säger Stefan Mellin.

Kronan försvagades tillfälligt upp väl över 11 mot euron under den mest akuta coronakrisen i mars i fjol, men har sedan dess stärkts ordentligt. På fredagseftermiddagen handlades kronan runt 10:06 mot euron. Senast en euro kostade mindre än 10 kronor var i februari 2018.

Bild: Kronans växelkurs mot euron


imageJohan Bahlenberg +46 8 5191 7935
Nyhetsbyrån Direkt