22:14

NEW YORK: GM RUSADE, ACTIVISION RASADE, S&P 500 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna tog sig nästan tillbaka till positivt territorium på fredagen efter att ha stigit mot nollstrecket under dagen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex var i princip oförändrat vid 23.995. Det bredare S&P 500 också i princip oförändrat vid 2.596 och Nasdaq Composite var ned 0,2 procent till 6.971.

"Vi kämpade tillbaka och nu väntar marknaden bara inför starten på rapportsäsongen", sade Donald Selkin, chefmarknadsstrateg vid Newbridge Securities till Reuters.

Amerikanska konsumentpriserna sjönk 0,1 procent i december medan kärn-KPI steg 0,2 procent. Det var första nedgången på nio månader för KPI, till följd av lägre bensinpriser. Utfallen var dock i linje med förväntningarna och gav inga utslag på finansmarknader.

General Motors rusade 7 procent på fredagen. GM räknar med att vinsten per aktie för 2018 kommer att överstiga den tidigare prognosen och lämnade en vinstprognos för 2019 som överträffade analytikernas snittförväntningar.

GM:s starka prognos bidrog också till att dämpa oron för den globala bilmarknaden och sektorkollegorna Ford och Fiat Chrysler steg 2 respektive 1,6 procent.

Samtidigt var flera analytiker skeptiska till GM:s förmåga att nå prognosen för 2019. Analytiker vid Buckingham och Morgan Stanley räknade med att det initiala rallyt skulle avta när investerare granskar de antaganden som ligger bakom prognosen.

Activision Blizzard föll drygt 9,4 procent efter nyheten att gamingbolaget bryter med sin långvarige utvecklingspartner Bungie, som står bakom spelsuccén Destiny. Flera analytiker ansåg samtidigt att beslutet kan vara positivt i längden då det frigör resurser för nya och andra speltitlar.

Apple var ned omkring 1 procent. Två av teknikjättens största återförsäljare i Kina har på fredagen kraftigt sänkt priserna på vissa Iphonemodeller, enligt Financial Times. Wall Street Journal rapporterade samtidigt att Apple planerar att släppa tre nya modeller av Iphone i höst.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 5 punkter till 2,70 procent.


Graf: Utvecklingen för S&P 500 vid 17.50 på fredagen.

image

Källa: InfrontMalcolm Winbo +46 8 5191 7934
Nyhetsbyrån Direkt