15:53

TWITTER: RYSSLAND GÖR TJÄNSTEN OANVÄNDBAR GENOM BEGRÄNSNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ryssland har länge varit kritiskt till den sociala medieplattformen Twitter, men har till skillnad från Kina valt att inte blockera tjänsten. I stället har landet valt en tidigare oprövad metod för att tysta den, skriver tekniksajten Ars Technica.

Enligt forskning som publicerats i veckan stryper Ryssland numera trafiken mellan Twitter och Rysslandsbaserade användare till den låga överföringshastigheten 128 kbps. Syftet är enligt anticensurorganisationen Censored Planet att göra tjänsten i princip oanvändbar för användare inom landet.

"Till skillnad från blockering, där åtkomst till innehållet förhindras, syftar databegränsning till att försämra tjänstens kvalitet och göra det snudd på omöjligt för användare att skilja mellan avsiktlig begränsning och nyanserade orsaker som hög serverbelastning eller överbelastat nätverk", skriver organisationen i en rapport.

Begränsningen ska enligt analysföretaget Kentik ha inletts den 10 mars i år. Enligt den ryska myndigheten Roskomnadzor, som reglerar masskommunikation i landet, begränsas tjänsten eftersom man anser att Twitter underlåtit att ta bort innehåll relaterat till barnporr, narkotika och självmord. Regeringens kritiker säger, å andra sidan, att landet inte talar sanning om sina avsikter med att begränsa Twitter.David Djuphammar +46 8 5191 7913
Nyhetsbyrån Direkt