14:53

HUAWEI: UTVECKLAR SJÄLVKÖRANDE FORDON MED FLERA BILFÖRETAG - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telekombolaget Huawei har fördjupat sina satsningar inom artificiell genom att investera i flera utvecklingsprojekt för självkörande fordon med flera globala biltillverkare, rapporterar Financial Times.

Kinesiska Huawei, som för närvarande pressas av en amerikansk statlig svartlistning och mot sitt nekande anklagas för att möjliggöra spionage för Kinas regim, satsar på utveckling av autonoma fordon, sade Dang Wenshuan, bolagets chefsstrateg till tidningen.

Bilföretagen som är involverade i utvecklingen är Audi, Toyota, Volkswagen och kinesiska Beijing New Energy Automobile samt Changan Automobile och de första komponenterna för autonoma körsystem väntas vara klara 2021.

"Vad jag förstår arbetar vi på att ha ett fordon färdigt för leverans runt 2021-2022 med dessa komponenter. Det gäller inte bara Kina utan också Europa", sade Dang Wenshuan.

Kina och Huawei kommer vara i förarsätet gällande förarlösa fordon, spådde strategichefen, särskilt med anledning av marknadsdynamiken i landet.

"Gällande uppkopplade fordon och självkörande bilar är kinesiska bilproducenter mer snabbfotade", sade han.

Den teknologi som väntas klar 2021-2022 kommer motsvara nivå 4 på skalan mellan 1 och 5, där fordon i det sista steget är helt och hållet självkörande. Huawei-chefen tror inte att fordonsbranschen någonsin kommer nå dit.

"Det kommer aldrig att ske", hävdade han.Joakim Rönning +46 8 5191 7930
Nyhetsbyrån Direkt