16:16

NEW YORK: INLEDER HANDELN MED SMÅ RÖRELSER UPP, S&P 500 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna steg i den inledande handeln på fredagen. S&P 500 fortsatte därmed över toppnoteringen som nåddes under torsdagen.

Vid 16.05-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,1 procent till 34.514, samtidigt som S&P 500 ökade 0,1 procent 4.244. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex stärktes 0,2 procent till 14.042.

Investerare verkade se förbi den tilltagande inflationen, som torsdagens statistik vittnade om, och fortsatte att tro att det handlar om en tillfällig uppgång. Blickarna vänds nu mot Federal Reserves räntebesked i nästa vecka.

"Vi är fortfarande positiva i prognosen, men vi är inte lika optimistiska som vi var för tre månader sen. Marknaden måste ta en andningspaus och låta vinsterna hinna ikapp priserna", sade Daniel Morris, chefsstrateg vid BNP Paribas Asset Management om marknadsklimatet till Dow Jones.

Bland "meme"-aktierna, som pressades rejält på torsdagen, var utvecklingen blandad på fredagen. Gamestop ökade 4,8 procent och AMC var marginellt upp, medan Clover Health, vilken fick titeln "meme"-aktie senare än de tidigare nämnda, handlades ned 3,4 procent.

Två passagerare har testats positiva för covid-19 på en av Royal Caribbeans kryssningar. Kryssningsbolaget har nyligen börjat att återinföra sina kryssningar i USA. Investerare såg negativt på nyheten och handlade ned aktien 1,4 procent.

Läkemedelsbolaget Biogen tappade 1 procent. UBS har höjt rekommendationen för aktien till köp från neutral, samtidigt som även Bernstein höjde aktien; från "market perform" till "outperform". Aktien inledde starkt, men tappade sedan farten.

Molnbolaget Snow föll 4,2 procent. Bolaget presenterade nya finansiella mål under dess investerardag. Omsättningsmålet var 10 miljarder dollar i slutet till 2029, att jämföra fjolårets omsättning på 554 miljoner dollar.

Chewy, som är återförsäljare av bland annat sällskapsdjurfoder, rapporterade en vinst per aktie på 0:09 dollar, mot väntade -0:03. Bolaget lämnade samtidigt en positiv prognos kring omsättningen, samtidigt som det också slog förväntningarna kring just omsättningen under kvartalet. Aktien backade dock 2,5 procent.

Vertex Pharmaceuticals föll 8,2 procent, efter att bioteknikbolaget stoppat utvecklingen av en av dess läkemedelskandidater. Vertex Pharmaceuticals sade att läkemedlet höjde nivåerna av ett protein som det var brist på, men att det inte var tillräckligt för att bevisa en effekt.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 2 punkter till 1,46 procent.


Graf: S&P 500 fredag den 11 juni

image

Bildkälla: InfrontCasper Siren +46 8 5191 7910
Nyhetsbyrån Direkt