16:30

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NED EFTER KPI-BESVIKELSE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor sjönk under onsdagen, där tvååringen utmärker sig med 5 punkter ner för dagen, samtidigt som tioåringen handlas ned 2 punkter. Dollarn är i stort oförändrad sedan tisdagen mot yenen och något starkare mot euron. Europaräntorna visade små förändringar medan europeiska börser har handlats strax under nollstrecket.

De svenska inflationsförväntningarna kom in något lägre i juni enligt Prosperas kvartalsvisa undersökning, som även inkluderar arbetsmarknadens parter.

De femåriga inflationsförväntningarna kom in på +2,0 procent för KPI och +1,9 för KPIF, samtidigt som både ett- och tvåårsförväntningarna för KPIF var 0,1 procentenhet lägre än föregående mätning från Prospera.

Nordea skrev i ett kundbrev att det finns en generell "nedåttrend" för inflationsförväntningarna sedan slutet av förra året. Arbetsmarknadens parters inflationsförväntningar har även minskat vilket indikerar löneökningar under Riksbankens prognos.

Kronan påverkades inte nämnvärt av resultatet men har på eftermiddagen stärkts 3 öre emot euron och 1 öre emot dollarn. TCW-index sjönk från 145 till 144,7. Den svenska tioåriga statspappersräntan rörde sig under dagen mot historiska bottennivåer, nära nollstrecket, men vände upp runt lunch och stängde 1 punkt ned på 0,03 procent.

USA-marknaderna börjar blicka fram mot nästa veckas FOMC-möte, och även om förväntningarna om snabba räntesänkningar har dämpats något med minskad handelsoro finns ändå förväntningar om att Fed kan komma att signalera att det finns gränser för "tålmodigheten".

Under eftermiddagen kom USA-KPI för maj in. KPI steg 1,8 procent jämfört med samma månad förra året, och 0,1 procent för maj. Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi ökade 2,0 procent i jämförelse med samma period föregående år, och 0,1 procent i maj. KPI kan bli en av de sista viktiga datapunkterna inför nästa veckas räntebeslut. Analytiker hade räknat med en ökning med 2,1 för kärn-KPI, och 1,9 för KPI i jämförelse med samma månad föregående år enligt Reuters enkät.

RDQ Economics skrev i ett kundbrev att åsikten om att dippen i kärn-KPI är kortvarig är under angrepp, en åsikt som Feds ordförande Jerome Powell framfört. Detta då kärn-KPI ökat 0,1 procent i månadstakt de senaste fyra månaderna.

Sannolikheten för en sänkning ökade efter rapporten enligt marknaden, då Fed-funds terminer nu indikerar en sänkning med 25 punkter kommande två månader, enligt Bloomberg News, mest troligt i juli.

Asiatiska börser blev under den asiatiska handeln något omskakade med framförallt en markerad nedgång i Hongkong efter fortsatta protester mot den förslagna utlämningslagen.

På onsdagsmorgonen kom besked om att beslut om lagen, som skulle ha tagits på onsdagen, skjuts upp till ett icke specificerat senare datum på grund av de omfattande protesterna som eskalerat under förmiddagen.

Blackrock skrev även i sin "Weekly investment commentary" att några företag med stora logistikkedjor i Kina inte kommer vänta på nästa vändning i förhandlingarna mellan USA och Kina utan redan börjat vända sig till närliggande länder.

Handelsbanken ser även att sannolikheten för en "omfattande" överenskommelse tycks minskat, trots detta kan en mindre överenskommelse fortfarande vara på bordet vilket skulle minska trycket på yuanen avsevärt.

I Kina steg KPI-inflationen till 2,7 procent i maj från 2,5 procent i april, vilket var i linje med prognos. Uppgången berodde främst på att livsmedelsinflationen steg till den högsta nivån sedan januari 2012, 7,7 procent.

Kinesiska banker förmedlade 1.180 miljarder yuan i nya lån under maj, upp från 1.020 månaden före, samtidigt som M2 ökade 8,5 procent under maj rapporterade Reuters.

I Europa sade ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau att de kan intensifiera stimulanserna om euroområdet fortsätter visa tecken på svaghet, men centralbanken kan inte lösa handelskonflikterna.

Villeroy upprepade budskapet från ECB-mötet förra veckan då de lovade att fortsätta med den lågräntepolitik som förts. ECB diskuterade även en uppstart av QE-programmet om svagheten inom tillverkningsindustrin sprider sig till den breda ekonomin.

Villeroy påpekade även centralbankens gränser, och att ansvaret ligger på politiska ledare att sätta stopp för handelskonflikterna som skadar förtroendet och tillväxten runt om i världen.

Han uppgav även att han skulle göra "whatever it takes" för att rädda euron men att förhållandena idag inte är desamma som 2012 när Draghi uttalade sig på samma sätt.

"I dag är risken inte en eurokris… i dag finns det ett hot mot den globala ekonomin", sade han.

Capital economics skriver att efter mötet förra veckan ECB börjar förbereda sig för en mer expansiv penningpolitik och tror nu att ECB kommer sänka sin depositränta från -0,4 procent till -0,5 procent till årsskiftet. Förutom direktionens kommentarer stödjer de sin tes på de allt mjukare enkäterna över företagssentimentet under april och maj, samt bilden av att Italien faller tillbaka in i recession.Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt